פָזאנֶנשטראסֶה והסביבה
אזור גן החיות והקוּ'דאם
מנקודת המוצא פנו שמאלה כשגבכם לסופרמרקט (לכיוון צפון מערב) ואז מיד שמאלה, אל מעבר להולכי רגל לאורך מסילת הרכבת העילית. בשנות ה־70 שימש המעבר המוצנע בני נוער מכורים לסמים שעסקו בזנות, תופעה שהונצחה ברומן האוטוביוגרפי המפורסם |הנטה|אני כריסטיאנה פ|סנטה|. בקצה המעבר פנו ימינה ל-Kantstr ואז חצו את הכביש בהזדמנות הראשונה והמשיכו עד שתראו מעברו האחר של הרחוב את הבניין הלבן המרהיב של תיאטרון המערב (Theater des Westens). בבניין, שהוקם ב־1896 בסגנון הווילהלמיני, שכן בשנות ה־20 וה־30 בית אופרה פופולרי, ובמרתף פעל קברט פוליטי חתרני בניהולם של שני יהודים, המלחין פרידריך הולֶנדֶר (כותב השירים הקבוע של מרלֶנֶה דיטריך) וכוכבת הקולנוע טרוּדֶה בֶּרלינֶר.
המשיכו לאורך Kantstr עד הרמזור. מימין תראו את בר הג’אז Quasimodo, הצמוד לאחד מבתי הקולנוע הוותיקים ביותר בעיר, ואילו משמאל מתנשא גורד השחקים קאנטדרָייאֶק (Kantdreieck), שבראשו משולש הנראה כמפרש גדול.
פנו שמאלה אל Fasanenstr, עברו תחת פסי הרכבת העילית ומיד תראו משמאל את בית הקהילה היהודית (Jüdische Gemeindehaus), מבנה משנות ה־50 שבחזיתו משולבים שרידים מבית הכנסת המפואר שנפתח כאן ב־1912 והועלה באש בליל הבדולח. פסל גדול של ספר תורה מזכיר את בית הכנסת, שהיה אחד הסמלים לעוצמתה של הקהילה היהודית בעיר; אנדרטה נוספת, בדמות קיר שעליו שמות מחנות הריכוז, חולקת כבוד לקורבנות השואה. כיום משמש המבנה את המרכז הפדגוגי של הקהילה היהודית ואת משרדיה, ואילו רוב האירועים הציבוריים מתקיימים במרכז היהודי שליד בית הכנסת החדש, במזרח העיר.
בהמשך הרחוב ניצב מלון־היוקרה בריסטול קמפינסקי (Hotel Bristol Kempinsky), הראשון ברשת הבינלאומית המפורסמת. סיפורה של הרשת מתחיל בבֶּרתוֹלד קמפינסקי, יהודי שהיגר לברלין ופתח רשת של מסעדות ובתי־יין שכיכבו בשמי הבידור הקל בעיר בשנות ה־20. ב־1935 אולצה המשפחה למכור את נכסיה במסגרת האָריזציה, אולם בשנות ה־50 חזר השטח לידי נכדו של קמפינסקי, ועל חורבות המסעדה הוקם המלון. הסיפור כולו מפורט (בגרמנית) על לוח זהב משמאל לכניסה.
לכו לאורך המלון עד פינת רחוב הקניות קוּרפירסטֶנדאם (Kurfürstendamm), ושם חצו את הכביש. בבית הפינתי הלבן, היום חנות של Tommy Hilfiger, שכן בשנות ה־20 תיאטרון נֶלסוֹן (Nelson Theater), שבו התקיימו מופעי רֶביוּ נועזים; גם אותו ייסד יהודי – המלחין רודי נלסון (במקור לוינסון), שמאס במוזיקה הקלאסית והעדיף ללוות בפסנתר זמרות בלבוש מינימלי ששרו את להיטי התקופה. המשיכו ישר ולאחר מספר בתים היכנסו ימינה, לחצר מוריקה לצד וילה מהמאה ה־19. בווילה, אותה בנה קצין צי גרמני שפרש לגמלאות, שוכן כיום בית הספרות (Literaturhaus; מס’ 23), מוסד מקומי שבו מתקיימים מפגשים עם סופרים ומשוררים מכל העולם. במרתף הבית יש חנות ספרים (ובה גם אוסף נרחב של ספרים בנושאים יהודיים) אבל גולת הכותרת היא בית הקפה Wintergarten, ששולחנותיו משקיפים על שבילי הגן. בבית הבא (מס’ 24), שהיה הראשון שנבנה בשכונה, שוכן מוזיאון קֶתֶה קוֹלוויץ (Käthe Kollwitz Museum), ובחצרו תראו פסלים מאת האמנית המוערכת; אם תבחרו להיכנס למוזיאון, הוסיפו למסלול כ־45 דקות. בית גריזֶבּאך (Haus Grisebach; עמ’ 25) הסמוך, אותו בנה לעצמו אדריכל מקומי, הוא אולי הבית היפה ביותר ברחוב; אם פתוח, מומלץ גם להיכנס למבנה, המשמש היום גלריה לאמנות.
המשיכו לאורך הרחוב המוצל, שרוב בתיו היפים משמשים היום גלריות, עד השלט Fasanenpassage במס’ 28. פנו ימינה והיכנסו לחצר פנימית מקסימה, ממנה תוכלו להמשיך דרך מספר חצרות מקושרות, עד שתצאו ל-Uhlandstr. פנייה ימינה תחזיר אתכם לקוּ'דאם. *סמסלול*
+--- ניתן להאריך את הסיור דרומה, אל שכונה שבה התגוררו מספר אמנים וסופרים. במקום לפנות לחצר הפנימית, המשיכו לאורך הבתים היפים של פזאנֶנשטראסֶה עד כיכר פָזאנֶן (Fasanenplatz) הירוקה, שם פנו שמאלה ל-Schaperstr. לכו לאורכו עד שתראו מימין את הבניין המודרני של בית הפסטיבלים של ברלין (Haus der Berliner Festspiele); מאחור, ב-Bar Jeder Vernunft מעלים מחזות זמר ומופעי קברט הקורצים לימי הזוהר של האזור.
ברחוב הראשי Bundesallee פנו ימינה ומיד תראו מימין מבנה רב־רושם המשמש את הפקולטה למוזיקה של האוניברסיטה לאמנויות (Universität der Künste). הפקולטה המכובדת החלה את דרכה כקונסרבטוריון פרטי בניהולו של המנצח היהודי יוליוס שטרן, ועם מוריה ובוגריה נמנים המלחינים ארנולד שֶנבֶּרג וקורט וָייל, שניהם יהודים; האחרון יצר בין השאר את |הנטה|אופרה בגרוש|סנטה| – שאת מילותיה כתב ידידו בֶּרטוֹלט בּרֶכט בביתו שברחוב הסמוך (Spichernstr 16; הבית נהרס, אבל אם ברצונכם לראות את שלט הזיכרון שהוצב במקום, חצו את Bundesallee והמשיכו קצת לאורך הרחוב עד הבית).
המשיכו דרומה לאורך Bundesalle, בצד ימין של השדרה. עד שנות ה־50 עברו כאן פסי חשמלית - אותה חשמלית שבה רדף אמיל אחר הגנב שלקח את כספו בספר |הנטה|אמיל והבלשים|סנטה|. בפינת Trautenaustr, שם שוכן היום משרד התרבות של ערב הסעודית, היה אז בית הקפה Josty, שם ישב הגנב לארוחת בוקר בעוד אמיל והבלשים צופים בו. מעברו האחר של Trautenaustr תראו לוח זיכרון לג’יימס סימון, הבנקאי היהודי שמימן את החפירות הארכיאולוגיות להקמת אי המוזיאונים.חצו את Bundesalle והמשיכו אל כיכר פּראג (Prager Platz). בבית־הקפה Prager Diele, ששכן כאן לפני המלחמה, נהגו לשבת סופרים ואמנים, בהם ולדימיר נאבוקוב, מקסים גורקי ואריך קסטנר. את ביתו של קֶסטנֶר, במס’ 6 ברחוב הסמוך Prager Str, מציינים לוח זיכרון רשמי וציור קיר מקסים של אמיל המסתתר מאחורי לוח מודעות עירוני.---+