דלג לתוכן
plane
אתרים
tel-lakhishvar(--color-light)תל לכיש

תל לכישעתיקות

Tel Lakhish

המסרק מתל לכיש
המסרק מתל לכיש
צילום: אינטרנט, משלחת חפירות לכיש, המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. / ©
לכיש היתה עיר מרכזית בדרום הארץ בתקופה הכנענית (תקופת הברונזה). העיר נהרסה במאה ה-12 לפנה"ס. כמאתיים שנה לאחר מכן, בימי הממלכה המאוחדת, העיר נבנתה מחדש. לאחר התפלגות הממלכה הייתה לכיש לעיר השנייה בחשיבותה ובעוצמתה בממלכת יהודה, אחרי ירושלים. בשנת 701 לפנה"ס העיר נכבשה ע"י סנחריב מלך אשור אחרי מצור וקרב קשה. אשור היתה הממלכה החזקה במזרח התיכון באותה עת. פרופ' אמריטוס דוד אוסישקין חפר בתל לכיש עשרות שנים החל בשנת 1973. בחתך אחד בלבד שהמשלחת עשתה בתל, נמצאו כ-1,000 ראשי חץ ממתכת, שמגיני העיר ירו על צבא סנחריב. זו עדות לקרב הגדול וחשיבותה של העיר גם בעיני סנחריב. בראיון מרתק שאלכס צייטלין ערך איתו אוסישקין מספר בהרחבה על העיר העתיקה .

מנסרות סנחריב שהתגלו במחצית הראשונה של המאה ה-19 מתארות את מסעו וניצחונו של סנחריב על ממלכת יהודה. התיאורים במנסרה דומים מאוד לכתוב בספר מלכים ב', י"ח. כמו למשל הקנס שחזקיהו נאלץ לשלם לסנחריב אחרי שלכיש נפלה: "(יד) וַיִּשְׁלַח חִזְקִיָּה מֶלֶךְ־יְהוּדָה אֶל־מֶלֶךְ־אַשּׁוּר לָכִישָׁה לֵאמֹר חָטָאתִי, שׁוּב מֵעָלַי אֵת אֲשֶׁר־תִּתֵּן עָלַי אֶשָּׂא. וַיָּשֶׂם מֶלֶךְ־אַשּׁוּר עַל־חִזְקִיָּה מֶלֶךְ־יְהוּדָה שְׁלֹשׁ מֵאוֹת כִּכַּר־כֶּסֶף וּשְׁלֹשִׁים כִּכַּר זָהָב׃ (טו) וַיִּתֵּן חִזְקִיָּה אֶת־כָּל־הַכֶּסֶף הַנִּמְצָא בֵית־יְהוָה וּבְאֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ׃ (טז) בָּעֵת הַהִיא קִצַּץ חִזְקִיָּה אֶת־דַּלְתוֹת הֵיכַל יְהוָה וְאֶת־הָאֹמְנוֹת אֲשֶׁר צִפָּה חִזְקִיָּה מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּתְּנֵם לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר". אחרי כיבוש לכיש השילטון עבר לפלישתים. עד מהרה העיר הוחזרה לממלכת יהודה אך נכבשה שוב ע"י נבוכדנאצר (586-587 לפנה"ס). בתקופה ההלניסטית היה קיים עדיין ישוב במקום.

מכתבי לכיש שנחשפו כאן על ידי משלחת בריטית בשנת 1938, נחשבים לאחת התגליות הארכיאולוגיות החשובות ביותר בא"י. המכתבים הינם אוסטרקונים (שברי חרסים שעליהם כתבו בדיו או בחריתה), אותם שיגר אדם בשם הושעיה אל אישיות רמת-מעלה או מפקד צבאי בשם יאוש (קיצור של יאשיהו). על אחד החרסים נכתב שאנשי לכיש אינם רואים את האותות מעזקה ("כי לא נראה את עזקה");‏ הפרשנות לכתוב אינה חד משמעית, אך ברור כי שתי הערים ניסו להתקשר זו לזו באמצעות איתות. רוב המכתבים נמצאים כיום במוזיאון הבריטי בלונדון ומיעוטם במוזיאון ישראל.

בכתב היתדות השומרי ובכתב החרטומים המצרי השתמשו בסמלים וסימנים ולא באותיות. הכתב הכנעני הופיע במחצית הראשונה של האלף השני לפני הספירה והוא הכתב הקדום ביותר שהשתמשו בו באותיות. פרופ' יוסף גרפינקל מהאוניברסיטה העברית, חפר גם הוא בתל לכיש. הוא גילה כאן מסרק קטן שעשוי משנהב ועליו חרוט משפט בכתב כנעני קדום שאומר: "מסרק עשוי שנהב שמשמש לכינים בשערות ובזקן ". גרפינקל מתארך את המסרק לשנת 1,750 לפני הספירה. נכון לשנת 2021 זה המשפט הקדום ביותר בכתב כנעני, שהתגלה. המשפט עזר להבנת התחביר הכנעני. לראיון המלא עם פרופ' גרפינקל על תגלית המסרק הקליקו כאן .
המסרק מתל לכיש
המסרק מתל לכיש
צילום: אינטרנט, משלחת חפירות לכיש, המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. / ©
המסרק מתל לכיש
הכתובת על המסרק
הכתובת על המסרק
צילום: אינטרנט, משלחת חפירות לכיש, המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. / ©
הכתובת על המסרק
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים. בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת