דלג לתוכן
plane
אתרים
pariser-platzvar(--color-light)כיכר פאריז

כיכר פאריזכיכר

Pariser Platz

כיכר פאריז
כיכר פאריז
צילום: Richardfabi/Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
פּאריזֶר פּלאץ, הכיכר הצמודה לשער בּראנדֶנבּוּרג, קיבלה את שמה בזכות הניצחון על נפוליאון, שבעקבותיו הוחזר פסל הקוואדריגָה מפאריז. בהיותה הלב התיירותי של ברלין, הומה הכיכר פעילות בכל שעות היום: להטוטנים, אמני רחוב ומדריכי תיירים מציעים את מרכולתם בכל פינה, וברחבה הגדולה נערכות בקביעות הפגנות רבות ומגוונות.
במאה ה־19 ובתחילת המאה ה־20 שכנו בכיכר המלבנית, שנחשבה אז הכתובת היוקרתית ביותר בברלין, בעיקר שגרירויות, מלונות־פאר וארמונות עירוניים. מבנים אלה נחרבו ברובם (פרט לשער בּראנדֶנבּוּרג ולחלק קטן מארמון אָרנים, שם שכנה האקדמיה לאמנויות) בהפצצות בעלות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה. בשל הקרבה לחומת ברלין נותרה הכיכר בשממונה עד ראשית שנות ה־90 – ורק אז, לאחר איחוד גרמניה, הוחלט לפתח אותה מחדש כמרכז עירוני, שבו יקומו בנייני משרדים, בנקים ומסעדות, לצד בניינים חדשים למוסדות ששכנו כאן בעבר.

כדי לשמר את אחדותה הסגנונית של הכיכר קבעה העירייה מגבלות קשיחות על הבנייה החדשה, מה שהוביל את האדריכלים לפתרונות יצירתיים. אחד מהם, הקנדי־אמריקני פרנק גֶרי, תכנן את החזית של בנק דֶה.צֶט ‏  (DZ Bank) בפשטות משמימה, העומדת במגבלות – אבל בתוך הבניין שילח את הרסן ויצר מלוחות מתכת מעוקלים אולם כנסים שנראה כמו חיה פרהיסטורית או פסל סביבתי. גג הבניין, העשוי רשת־עכביש של לוחות זכוכית, נראה מלמעלה (למשל מכיפת הרייכסטאג) כמו זנב של לווייתן.

מימין לבנק שוכנת שגרירות ארה”ב   ומשמאלו שובר את האחידות בניין הזכוכית והמתכת של האקדמיה לאמנויות ‏  (Akademie der Künste). האקדמיה, שנוסדה ב־1696, היא גוף ממלכתי לקידום האמנויות שהשתכן בכיכר החל מ־1907;‏ במבנה הנוכחי שולבו שרידים מבניין האקדמיה הישן ובאולם האחורי (הנפתח לכיוון אנדרטת השואה) ניצב פסל־שיש של פרומתאוס שהוחבא בידי הרמן גֶרינג ונתגלה מחדש במהלך השיפוץ. בבניין האקדמיה מתקיימות תערוכות מתחלפות ויש בית קפה נעים וחנות לספרי אמנות.
את הצד הדרומי של הכיכר משלים מלון אָדלוֹן   (Hotel Adlon), המשתייך לרשת מלונות־היוקרה קֶמפּינסקי. במלון המקורי, שנפתח ב־1907, התארחו העשירים והמפורסמים (בהם רוקפלר, צ’פלין, איינשטיין והצאר ניקולאי השני), ובתקופה הנאצית גם קצינים בכירים באֶס.אֶס. ב־1997 נפתח המלון החדש, השואף לשחזר את ימי הזוהר של המקור, ומאז התארחו כאן פוליטיקאים וכוכבים מכל העולם – בהם גם מייקל ג’קסון, שב־2002 צולם כשהוא מטלטל את בנו התינוק ממרפסת הקומה השלישית.
בצד הצפוני של הכיכר שוכנות שגרירות צרפת   ונציגות קוויבק  , ויש עוד מספר בנייני משרדים. בית מקס ליברמן ‏  (Max Liebermann Haus), הצמוד לשער מצפון, נבנה בהשראת הארמון העירוני של הצייר היהודי מקס ליברמן, שעמד כאן לפני מלחמת העולם השנייה. כיום שוכנים בבית משרדיה של עמותת שער בּראנדֶנבּוּרג ומתקיימות לפעמים תערוכות מתחלפות.
ב-2016 נפתח בכיכר מוזיאון שער בּראנדֶנבּוּרג ‏  (Brandenburger Tor Museum), שלמעשה אינו מוזיאון כלל אלא סרטון מולטימדיה של 20 דקות המוקרן על מסכי ענק ומסכם את האירועים החשובים בתולדות השער והעיר. האפקטים מרשימים אבל התוכן שטחי והמחיר ללא ספק מוגזם.
כיכר פאריז
כיכר פאריז
צילום: Richardfabi/Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
כיכר פאריז
כיכר פאריז ושער בּראנדֶנבּוּרג
כיכר פאריז ושער בּראנדֶנבּוּרג
צילום: רונן אלטמן קידר / ©
כיכר פאריז ושער בּראנדֶנבּוּרג
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת