דלג לתוכן
plane
אתרים
olympia-stadionvar(--color-light)האיצטדיון האולימפי

האיצטדיון האולימפיאיצטדיון

Olympia-Stadion

האיצטדיון האולימפי
האיצטדיון האולימפי
צילום: Michael Barera / CC BY-SA 4.0
המשחקים האולימפיים של 1936 היו עבור הנאצים הזדמנות להפגין בפני העולם את עוצמתה של גרמניה, בספורט ובכלל, והם עשו כל שביכולתם כדי שלא יבוטלו או יועברו (כולל להבטיח שספורטאים שחורי־עור ויהודיים יוכלו להשתתף בתחרויות ללא הגבלה). גולת הכותרת של ההכנות היתה בנייתו של מתחם אולימפי עצום, שבלבו איצטדיון ענקי (Olympia-Stadion). באיצטדיון, המחופה אבן טבעית (בסגנון האופייני לאדריכלות הנאצית), היה מקום ל־110,000 צופים וכן יציע מכובדים, שנועד להיטלר ולפמלייתו. כאן התקיימו בין השאר תחרויות האתלטיקה הקלה, שבמהלכן עשה האצן האמריקני כהה־העור ג’סי אואנס היסטוריה כשזכה בארבע מדליות זהב – סטירה מצלצלת לתורת הגזע.
לקראת מונדיאל 2006, שהתקיים בגרמניה, נערך באיצטדיון שיפוץ מקיף, במהלכו נוסף לו גג זכוכית עתידני;‏ כיום יש באיצטדיון 74,000 מקומות ישיבה, והוא משמש למשחקי הבית של קבוצת הכדורגל הבכירה של העיר, הֶרתָה ברלין, וכן להופעות רוק ולכינוסים גדולים. פרט למשחקי הליגה הגרמנית התקיימו כאן עוד כמה אירועי ספורט חשובים, בהם למשל גמר המונדיאל ב־2006, גמר ליגת האלופות ב־2015 ואליפות העולם באתלטיקה, שבמהלכה הוכתר יוּסֵיין בּוֹלט לאיש המהיר ביותר בעולם. בימים בהם לא מתקיימים אירועים ניתן להיכנס לאיצטדיון (בתשלום), להסתובב בו עצמאית, ולראות את כר הדשא, הגג והפסלים הנאציים מסביב;‏ בנוסף מתקיימים סיורים מודרכים לחלקים של האיצטדיון שאינם פתוחים לקהל הרחב (חדרי ההלבשה ואזורים נוספים).
מאחורי האיצטדיון משתרע מאיפֶלד ‏  (Maifeld), שדה מלבני ששימש לתחרויות הרכיבה באולימפיאדה ולמפגני ראווה המוניים בגרמניה הנאצית. במגדל הפעמונים ‏  (Glockenturm), מעברו האחר של השדה, היה תלוי הפעמון האולימפי, ומראשו צפו על המשחקים השוטרים והשדרים שהעבירו את הדרמה בשידור חי. המגדל, שגובהו 77 מ’, נהרס בעקבות שריפה ב־1947, והפעמון המקורי (שנפגע אך שרד) מוצג עד היום ברחבה שמדרום לאיצטדיון. ב־1962 נבנה המגדל מחדש, וכיום ניתן לעלות במעלית לתצפית בראשו, ולבקר בתערוכה העוסקת בהיסטוריה של האתר. את המגדל ואת הפעמון תוכלו לראות גם בלי להיכנס לאיצטדיון עצמו אם תעמדו בכניסה הדרומית, ליד כיכר קוּבֶּרטֶן ‏  (Coubertinplatz, על שמו של הברון פייר דה קוברטן, מחדש האוליפיאדות בעידן המודרני).
במסגרת מיזמי הבנייה לקראת האולימפיאדה בנו הנאצים גם בריכת שחייה עם יציעים לצפייה (מצפון לאיצטדיון) ואת במת היער   (Waldbühne), מתחם ענקי שנועד לתחרויות התעמלות, והיום משמש למופעים תחת כיפת השמיים.
האיצטדיון האולימפי
האיצטדיון האולימפי
צילום: Michael Barera / CC BY-SA 4.0
האיצטדיון האולימפי
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת