דלג לתוכן
plane
אתרים
neue-synagogevar(--color-light)בית הכנסת החדש

בית הכנסת החדשבית כנסת

Neue Synagoge

בית הכנסת החדש
בית הכנסת החדש
צילום: רונן אלטמן קידר / ©
במחצית השנייה של המאה ה־19 חוותה הקהילה היהודית בברלין פריחה כלכלית מרשימה, מספר חברי הקהילה הגיע ל־28,000 ומגבלות ההעסקה על יהודים בפרוסיה הוסרו, מה שהפך אותם (לפחות מבחינה רשמית) לאזרחים שווי זכויות. מכיוון שכך, החליטה הקהילה להקים בית כנסת מרכזי חדש, נוֹיֶיה זינאגוֹגֶה (Neue Synagoge), וזה הושלם בשנת 1866.
את בית הכנסת תכנן האדריכל הנוצרי אדוארד קנוֹבּלָאוּך, ששאב השראה מארמון אָלהאמבְּרָה בספרד המוסלמית. הסגנון הניאו-מוּרי בא לידי ביטוי בכיפה המוזהבת הגדולה, הנראית למרחוק, וכן בכיפות הקטנות משני צדיה ובקישוטים המסולסלים בחזית ועל הדלתות הכבדות, בהן משולבים גם מגני־דוד. בחלל הפנים המרהיב שתכנן קנוֹבּלָאוּך היו 3200 מקומות ישיבה, ארון־קודש ששאב את השראתו ממזבחות נוצריים - ועוגב, שהוויכוח על התקנתו הוביל בסופו של דבר לפיצול בין הקהילה האורתודוכסית בעיר לבין הזרם הליברלי. הליברלים, בראשות הרב אברהם גָייגֶר, המשיכו להתפלל בבית הכנסת, והאורתודוכסים (שהיו המיעוט) פרשו והקימו את הקהילה הנאו־אורתודוכסית של ברלין.
בית הכנסת שרד אמנם את ליל הבדולח אבל נפגע קשות בהפצצות;‏ אולם התפילה הראשי נהרס כמעט לגמרי (הריסותיו פונו ב־1958) והכיפה ניזוקה באורח שלא ניתן היה לתקנו.

איזהו גיבור?

בסמוך לבית הכנסת החדש קבוע שלט, החולק כבוד לווילהלם קריצפֶלד, מפקד תחנת המשטרה בהאקֶשֶר מרקט, על הצלת בית הכנסת מידי הנאצים בליל הבדולח. מניחי השלט התבססו על דבריו של עד ראייה, שראה שוטר עוצר בגופו את ההמון המוסת ושולף את אקדחו כדי להגן על הבניין העתיק, ועל כך שקריצְפֶלד היה השוטר שננזף בידי הנאצים על המעשה. רק מאוחר יותר נתגלה כי מציל בית הכנסת לא היה קריצְפֶלד אלא שוטר מקוף פשוט בשם אוטו בֶּלגארט;‏ קריצְפֶלד לקח אחריות על המעשה כי ידע שהוא, בהיותו קצין, ייענש בנזיפה בלבד, ואילו בֶּלגארט עלול לאבד את משרתו.


בשנים 1988-93 שופץ בית הכנסת באופן חלקי (החזית והכיפות חודשו, אבל האולם הראשי לא נבנה מחדש) וכיום הוא משמש מוזיאון (קטן ולא מרשים במיוחד) לתולדות הקהילה היהודית באזור. עם המוצגים נמנים שרידים אדריכליים מקוריים, פרוכת וגוויל תורה מבית הכנסת, תמונות ומפות;‏ בחדר האחורי תוכלו לראות תמונה של האולם הראשי המרהיב ולהציץ על החצר האחורית, שם הוצבו עמודים וסימנים נוספים לאורך קו־המתאר של האולם שנהרס. בנוסף מתקיימות במוזיאון תערוכות מתחלפות וניתן לעלות לכיפה.
במבנה החדש מימין לבית הכנסת שוכן המרכז היהודי (Centrum Judaicum), ובו משרדים, ספרייה וארכיון של הקהילה היהודית. במתחם מתקיימות בימים ו’ ושבת תפילות בנוסח הקונסרבטיבי.
בית הכנסת החדש
בית הכנסת החדש
צילום: רונן אלטמן קידר / ©
בית הכנסת החדש
בית הכנסת החדש - מבט מהצד
בית הכנסת החדש - מבט מהצד
צילום: רונן אלטמן קידר / ©
בית הכנסת החדש - מבט מהצד
בית הכנסת החדש בשעות הערב
בית הכנסת החדש בשעות הערב
צילום: Pedelecs / CC BY-SA 3.0
בית הכנסת החדש בשעות הערב
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת