דלג לתוכן
plane
אתרים
jdisches-museumvar(--color-light)המוזיאון היהודי

המוזיאון היהודימוזיאון

Jüdisches Museum

קיר המוזיאון היהודי
קיר המוזיאון היהודי
צילום: Jorge Royan / CC BY-SA 3.0
  • משך זמן מומלץ באתר: שלוש שעות
המוזיאון היהודי הראשון בברלין נפתח כבר ב־1933, אבל חמש שנים אחר־כך נסגר בפקודת הנאצים. המוזיאון הנוכחי (Jüdisches Museum) צמח מתוך אוסף היודאיקה של מוזיאון העיר ברלין, שהוצג במחלקה נפרדת מאז שנות ה־70, וב־1988 הוחלט להקים עבורו מבנה ייעודי.
למשימה נבחר האדריכל היהודי־אמריקני דניאל ליבֶּסקינד, בן לניצולי שואה מפולין, הנמנה עם הזרם הדה־קונסטרוקטיביסטי באדריכלות. ליבֶּסקינד תכנן מבנה יוצא־דופן, שהושלם בשנת 1999. המבנה הזיגזגי לא תוכנן על פי התצוגות שנועדו לשכון בו, אלא כיצירה פיסולית בפני עצמה, המשקפת את תולדות יהודי גרמניה: צורתו מזכירה מגן דוד מפורק, קירותיו מצופים אבץ (על מנת שיקבלו עם הזמן גוון כחלחל), חלונותיו הם חריצים צרים ואין בו דלתות - הכניסה הראשית למוזיאון היא מעבר תת־קרקעי המוביל אליו ממבנה בארוקי סמוך, ששימש בעבר את מוזיאון ברלין והיום שוכנים בו הקופות, הקפטריה ואזורי השירות.

המעבר מוביל תחילה לחלל תת־קרקעי ובו שלושה צירים, המייצגים שלושה גורלות אפשריים של יהדות גרמניה. ציר השואה, שלאורכו מזכרות וסיפורים של יהודים שנשלחו למחנות, מסתיים במגדל השואה המשרה מועקה כבדה (והביקור בו הוא בגדר חובה);‏ ציר הגלות, המייצג את ההגירה מגרמניה, מסתיים בדלת ברזל אל גן הגלות, משטח־עמודים המסמל את הקושי שבהגירה לצד הפן האופטימי שבה;‏ ורק ציר ההמשכיות מוביל לטור מדרגות ארוך, העולה אל חלל התצוגה של המוזיאון.

עם זאת, לפני הביקור בתצוגה מומלץ לפנות שמאלה אחרי טיפוס של כחצי קומה במדרגות, לחצות מספר חדרים לתערוכות מתחלפות ולהיכנס לחלל הזיכרון (Memory Void), מעבר צר שהושאר בכוונה בין קירות הבטון ומוקדש למיצב המצמרר שלכת, יצירתו של מנשה קדישמן.

תצוגת־הקבע במוזיאון מתחילה בקצה טור המדרגות, ומשתרעת על פני שתי קומות. התצוגה עוקבת אחר ההיסטוריה של יהדות גרמניה, מראשיתה במאה הרביעית לספירה ועד ימינו, ומחולקת לאיזורים על פי נושאים;‏ לצד התצוגות ההיסטוריות יש מספר אזורים שמטרתם להמחיש את עקרונות היהדות בדרכים יצירתיות, למשל על ידי השמעת ניגונים מסורתיים, תקיעת שופר ועוד. בשנים 2019-21 נסגר המוזיאון חלקית לצורך שינוי מהפכני בתצוגת הקבע, שהפכה נגישה ומסודרת יותר, ונוסף לה אזור שלם המתמקד בחיים יהודיים בגרמניה משנת 1945 ועד היום. התצוגה גם מתמקדת יותר בהיבטים אמנותיים - אם בגלריה של יצירות מאת אמנים יהודיים, בציורי קומיקס של יהודים מפורסמים או ביצירה רבת־העוצמה שבירת הכלים מאת אָנסֶלם קיפֶר, המתייחסת לתיאור בריאת העולם על פי הקבלה.

חשוב לציין שהחלק המוקדש לשנים 1933-45 אינו נרחב במיוחד, ומכסה בעיקר את מה שהתרחש בגרמניה (ולא בפולין או בארצות אחרות);‏ החלטה שנויה במחלוקת זו היתה בחירה מודעת של מתכנני המוזיאון, שביקשו להימנע מהנטייה הרווחת לראות את ההיסטוריה הענפה של יהודי גרמניה רק כהערת שוליים לשואה. המוזיאון עשיר בהסברים מפורטים (בגרמנית ובאנגלית) ויש בו הרבה הפעלות יצירתיות לילדים. עם זאת, הוא עלול להיות מבלבל בשל גודלו וצורתו היוצאת־דופן, ולכן מומלץ להצטייד במדריך־שמע (€3;‏ יש גם בעברית).

מול המוזיאון, במבנה ששימש בעבר שוק מקורה, נפתחה ב־2012 האקדמיה של המוזיאון היהודי  , שמטרתה לעודד מחקר ודיון בהיסטוריה יהודית ובקשרי־הגומלין בינה לסביבתה, וב-2021 פתח את שעריו אגף חדש של המוזיאון, המיועד לילדים מגיל גן ועד סוף בית הספר היסודי, ומכונה אָנוֹהָה   (ANOHA;‏ מהמלים Arche Noah, בגרמנית 'תיבת נוח'). באגף החדש והמרתק לומדים הילדים על סיפור המבול (בין השאר בהקשר של שמירת הסביבה), על המושג 'תיקון עולם' ועל סובלנות וקבלת השונה - והכל באמצעות משחקים, מוצגים אינטראקטיביים, הפעלות ועוד.
הרחבה בין אגפי המוזיאון נקראה ב־2013 על שמם של משה מנדלסון ואשתו פרוֹמֶט.
קיר המוזיאון היהודי
קיר המוזיאון היהודי
צילום: Jorge Royan / CC BY-SA 3.0
קיר המוזיאון היהודי
'שלכת' במוזיאון היהודי
'שלכת' במוזיאון היהודי
צילום: Superchilum / CC BY-SA 4.0
'שלכת' במוזיאון היהודי
גן הגלות במוזיאון היהודי
גן הגלות במוזיאון היהודי
צילום: Jorge Royan / CC BY-SA 3.0
גן הגלות במוזיאון היהודי
השתקפויות במבנה המוזיאון היהודי
השתקפויות במבנה המוזיאון היהודי
צילום: רונן אלטמן קידר / ©
השתקפויות במבנה המוזיאון היהודי
מתצוגות המוזיאון היהודי
מתצוגות המוזיאון היהודי
צילום: אפרים אהרונסון / ©
מתצוגות המוזיאון היהודי
שבירת הכלים
שבירת הכלים
צילום: אסנת קידר / ©
שבירת הכלים
בתצלום אוויר של המוזיאון היהודי ניתן לראות את צורתו הייחודית
בתצלום אוויר של המוזיאון היהודי ניתן לראות את צורתו הייחודית
צילום: Studio Daniel Libeskind / CC BY-SA 3.0
בתצלום אוויר של המוזיאון היהודי ניתן לראות את צורתו הייחודית
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת