דלג לתוכן
plane
אתרים
east-side-galleryvar(--color-light)איסט סייד גאלרי

איסט סייד גאלריאתר היסטורי

East side Gallery

זינוק מעל רצועת המוות
זינוק מעל רצועת המוות
צילום: אהד שרב / ©
בתקופה שבה חצתה חומת ברלין את העיר עיטרו אמני רחוב וציירי גרפיטי את צדה המערבי של החומה (זה שהגישה אליו היתה חופשית) בסיסמאות פוליטיות ובציורים מכל המינים. כמחווה לנוהג זה הוחלט בדצמבר 1989, לאחר נפילת החומה, להפוך קטע של 1300 מ’ מתוכה לגלריה פתוחה, ולהזמין אמנים מכל רחבי העולם לצייר על צדה המזרחי של החומה, זה שהיה רק שבועות ספורים קודם לכן בלתי נגיש ומאוים בידי שומרים חמושים. הקטע, הסמוך לנהר שפּרֶה ברובע פרידריכסהָיין, נפתח בספטמבר 1990, וקיבל את הכינוי גלריית הצד המזרחי (East side Gallery).

הציירים קיבלו יד חופשית לבטא את תחושותיהם ומחשבותיהם עם נפילת החומה, אם בהקשר המקומי או בהקשר הגלובלי. מיד בתחילת הגלריה (מהצד הקרוב לתחנת ‏‏ Warschauer Str) תראו ציור שבו משולבים דגלי ישראל וגרמניה, וזאת במטרה להזכיר שנפילת החומה קרתה באותו תאריך כמו ליל הבדולח ולהזהיר מנטיות פשיסטיות בגרמניה של היום. עם הציורים המעניינים נמנים גם (לפי הסדר, מאותו כיוון) ציור של נשיקה על השפתיים בין מנהיגי ברה”מ ומזרח גרמניה;‏ מחווה ללוחם החירות היהודי־רוסי אנדריי סחרוב;‏ דמות המזנקת בבת אחת מעל כל רצועת המוות;‏ מחווה לאלבום החומה של פינק פלויד;‏ מכונית טראבּאנט מזרח גרמנית הפורצת דרך החומה;‏ ציור המקשר בין סצינת נפילת החומה לקריעת ים סוף;‏ ויצירה המונה את שנות קיומה של החומה ואת אלה שנהרגו בניסיון לחצותה.

באופן טבעי מהווה האזור אבן שואבת לוונדליזם ולגרפיטי, ויצירות רבות כוסו בקשקושים, עד שקשה כבר לראות את המקור. מאז שנפתחה הגלריה חודשו הציורים שלוש פעמים (ב־2000, 2009 ו-2015;‏ ציורים אחדים הוחלפו אולם רובם נותרו כשהיו), אבל מאז הספיקו רבים שוב להידרדר למצב בלתי ראוי. גדר שהוצבה במקום כדי למנוע גרפיטי הוסרה ב-2017 בעקבות מחאות תושבי השכונה, שרואים בה פגיעה בחופש שמסמלת הגלריה.

על שלמות האתר מאיימים גם מיזמי הבנייה באזור: בשנת 2006, כדי לאפשר גישה ישירה מהנהר לאולם המופעים והספורט מרצדס־בֶּנץ־אָרֶנָה  , הועתק ממקומו קטע של 40 מ’ מתוך הגלריה והוצב במקביל לחומה המקורית, ובקצה הצפון-מערבי נסגרים למבקרים לעתים חלקים מהחומה לצורך הקמתו של בניין מגורים יוקרתי. מול תוואי החומה גם נבנו משרדים רבים וב-2019 נפתח גם מרכז מסחרי חדש לשירות העובדים והתיירים.
כדי למשוך את המוני התיירים הגודשים את המדרכות נפתח לאחרונה בקצה הדרום-מזרחי של האתר מוזיאון החומה באיסט סייד גאלרי  . ה'מוזיאון' הוא סדרה של חדרים שבהם מוקרנים קטעי וידיאו הממחישים את סיפורה של חומת ברלין;‏ הקטעים מעניינים כשלעצמם אבל אינם מוסברים מספיק, והמחיר קצת מופקע יחסית לתמורה.
זינוק מעל רצועת המוות
זינוק מעל רצועת המוות
צילום: אהד שרב / ©
זינוק מעל רצועת המוות
טראבאנט חוצה את החומה
טראבאנט חוצה את החומה
צילום: Manuel Aribas / CC BY-SA 3.0
טראבאנט חוצה את החומה
איסט סייד גאלרי
איסט סייד גאלרי
צילום: DrKssn / CC BY-SA 3.0
איסט סייד גאלרי
הנשיקה - והגרפיטי
הנשיקה - והגרפיטי
צילום: Ank Kumar / CC BY-SA 4.0
הנשיקה - והגרפיטי
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    *לא כולל מדריכים הכוללים תכני DK.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.

ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת